HBB’NİN TOPRAKSIZ TARIMI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

BU SİSTEMDE KAZANAN HATAY OLACAK
Hataylı üreticinin ekonomik yükünü hafifletmek, kentteki tarımsal üretimi arttırmak ve sağlıklı gıda ürünlerini gelecek kuşaklara aktarmak için adımlar atan Hatay Büyükşehir Belediyesinin çabaları karşılık buluyor.
HBB bu projeler kapsamında son olarak topraksız tarım(hidroponik) ve sucul yetiştiricilik(aquaponik) sistemleri ile bitkisel üretime başlamış ve sistemin tanıtımını Başkan Lütfü Savaş yapmıştı.
Lütfü Savaş yaklaşık 10 gün önce tanıttığı sistemin ilerleyişini yerinde inceledi.
SAVAŞ: ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOK KÜÇÜK YERLERDE BÜYÜK HACİMLİ SEBZE ÜRETME İMKÂNINA SAHİP OLACAK
Aquaponik ve hidroponik sistemlerin devreye girdiğini ve alanı eğitim amaçlı kullandıklarını söyleyen Savaş, “Buradaki küçücük fidelerimiz çok kısa süre içerisinde büyüdü. Bu sistemi Türkiye’de ilk başlatan biziz. Kurduğumuz sistemin eğitimini üreticilerimize vereceğiz. Çiftçilerimiz de çok küçük yerlerde büyük hacimli sebze üretme imkânına sahip olacak” diyerek eğitimin üreticilere Defne Turunçlu’da bulunan alanda verileceğini ifade etti.
BAŞKAN SAVAŞ SİSTEMİN NASIL ÇALIŞTIĞINI ANLATTI
Sistemin nasıl işlediğini en ince ayrıntısına kadar açıklayan Savaş, “Dört tane tankın içerisinde tatlı su balıkları var. Tatlı su balıklarının gübresi havuza veriliyor. Havuzda havalandırılan sular borularla bitkilerin altına veriliyor. Bu sistem devridaim ile sürekli yenileniyor. Burada üretilen sebzeler normal şartlara göre 3’te 1 zamanda büyüyor” dedi.
Sistemin faydasının sadece zaman tasarrufu olmadığını da belirten Lütfü Savaş, “Bu sadece zamandan kazanmak için yapılan bir sistem değil. Aynı zamanda toprak olmadığı için virüs, bakteri ve mantar olmuyor. Bu sayede tertemiz, organik sebze ve meyve yetiştirme imkânına sahip olabiliyoruz. Hem zamandan tasarruf edip hem de sağlıklı sebzeleri soframızda görebileceğiz” dedi.
“AMACIMIZ HATAY’DAKİ KIRSAL KALKINMAYI ARTTIRMAK”
Burada verilecek eğitimleri alan çiftçilerin özellikle küçük bahçelerinde bu uygulamayı hayata geçirebileceklerini de açıklayan Savaş, “Çiftçilerimiz, özellikle kadın üreticilerimiz bu sistemi kurduktan sonra normal sirkülasyonun 3 katı daha hızlı sebze ve çiçek üretmeye başlayabilir. Evine ekonomik olarak büyük bir girdi sağlayabilir. Amacımız Hatay’daki kırsal kalkınmayı arttırmak. Evlere giren ekonomik değeri çoğaltmak ve insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek” diyerek EXPO, gastronomi ve kırsal kalkınmanın hepsinin bu havuzun içinde yer aldığını söyledi.
LÜTFÜ SAVAŞ’IN BAŞARIYA İNANCI TAM
Tüm bunların Hatay’ın zenginliğine, turizmine ve ticaretine katkı sağlamak; dar gelirli insanlara can suyu vermek için yapıldığını sözlerine ekleyen Savaş, Hatay’ın bu konuda başarılı olacağını ve kazanacağını ifade etti.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>