TOPRAKSIZ TARIM İÇİN HATAY’DA İLK SERA KURULDU
HATAY’DA İLK AQUAPONİK VE HİDROPONİK SİSTEMDE KURULAN SERA FAALİYETE GEÇMEYE GÜN SAYIYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Avrupa Komisyonu arasındaki hibe programı çerçevesinde hayata geçirilen Aquaponik ve Hidroponik sistemle kurulan serada incelemelerde bulundu.
Büyükşehir Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen SİEU Green projesi kapsamında hidroponik (topraksız tarım) ile akuaponik (sucul yetiştiricilik) sisteminin entegrasyonu ile bitkisel üretim gerçekleştirilecek.
Aquaponik teknikte, balık atıkları bitkiler için biyolojik gübre kaynağı olarak kullanılıyor ve bitki köklerinin de balık havuzu için doğal filtre görevini sağlamasıyla elde ediliyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi bu projeyle şehirsel tarımdaki teknolojik ve sosyal inovasyonların, toplumu ve ekonomiyi nasıl olumlu yönde etkileyebileceğini göstermeyi amaçlıyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, “Sürekli Eğitim Merkezi” modeli ile inovatif tarım tekniklerini halka, girişimci iş insanlarına ve öğrencilere canlı bir laboratuvar ortamı sağlayarak Türkiye’de bir ilk olmayı hedefliyor.
Proje ile sosyal inovasyon kavramını Hatay’da güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için dezavantajlı kadınlardan ve Suriyeli misafir kadınlardan oluşan yaklaşık 400 kişilik bir grubun bu yeni tarım tekniğini öğretmek ve bu üretim yöntemini kendi balkonunda ya da mutfağında uygulanabilirliğini gösteren çalıştaylar düzenlenmesi de planlanıyor.
Başkan Savaş da yeni üretim teknikleri bulunan serayı yerinde inceleyerek HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Murat Bayram’dan bilgiler aldı.
BAŞKAN SAVAŞ PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Projenin, Turunçlu Arıtma Tesisi’nin hemen yanında gerçekleştirildiğini belirten Savaş, “Çok güzel bir sistem kurduk. Bu sistemde tamamen topraktan arındırılmış sadece su ve balık gübresi ile yetiştireceğimiz sebzeler üzerine çalışıyoruz” dedi. Laboratuvarların kurulmuş olduğunu kaydeden Savaş sistemin tekniğini şöyle anlattı;
“Aquaponik sistem içinde altı tane büyük tankımıza tatlı su balıklarını bıraktık. Bu tatlı su balıklarımızdan çıkan atıklar tabanda su aracılığıyla toplanma tanklarına geliyor. Toplanma tanklarımızda üç tane orta ölçekli havuzumuz var. Bu havuzumuz tamamen havalandırmalı ve filtreyle süzülmekte. Havalandırılan ve filtre ile süzülen suyumuz, içindeki balıklardan çıkan gübreler ile birlikte hidroponik tanklar içerisinde boru sistemi ile getiriliyor. Gelen gübreli su bütün bu sistemi dolaşıyor. Dolaştıktan sonra tekrar Aquaponik tanklara sular geri veriliyor”
“SIHHAT, ZAMAN VE EKONOMİ KONUSUNDA MÜTHİŞ FAYDALI BİR SİSTEM”
Dünyanın su konusunda sıkıntı çektiğini vurgulayan Savaş, “ Dünya artık su konusunda sıkıntı çekmekte. Aynı zamanda bugüne kadar kullanılan çok fazla gereksiz gübre ve ilaç gibi maddelerden dolayı toprak çok yoruldu. Toprakta müthiş kimyasal ve toksik maddeler birikti. Bu toprakta oluşan maddelerden uzak, aynı zamanda topraktaki mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan da uzak sadece su ve balık ile yetiştireceğimiz tarımsal üretim belki de Hatay’ın tarımına öncülük yapacak” dedi. Başkan Savaş, yeni sistemin Hatay’daki tarımı çok ileri safhalara götürecek önemli bir adım olduğunu vurgularken, “Tarlada yetiştirdiğiniz marulu ortalama elli günde sofraya getirme imkanınız varsa burada on veya on beş gün içinde o marulu evimizdeki soframıza götürebiliriz. Sıhhat, zaman ve ekonomi konusunda müthiş faydalı bir sistem. Bu yöntemi çiftçimize de anlatacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.