Hatay Turizm Destinasyon Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında ilimizin turizm potansiyelinin dünyaya tanıtılması amacıyla, “İller ve Destinasyon Tanıtım Çalışması” adı verilen organizasyon kapsamında toplantı gerçekleştirildi.

14 Ocak 2021 Perşembe günü saat 10.30’da Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan turizm stratejisi için, uluslararası alanda turizm destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımını destekleyecek bir organizasyon yapısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının Tanıtım Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” adı verilen organizasyon ile iller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması, illerde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla işbirliği modeli geliştirilmesi, her ilin kendini çok daha güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması konusunda görüş alış-verişinde bulundular.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Ertan Türkmen yaptığı açılış konuşmasında “ Destinasyon yönetimi konusunda Hatay’ın kamu ve özel sektör olarak beraber hareket etmesi gerekiyor. Bunu sadece Hatay özelinde değil tüm illerimiz için söylüyorum. Çünkü rakiplerimize göre çok gerideyiz. Barcelona örneğini vereceğim, Barcelona Hatay için güzel bir örnek olabilir. Çünkü gastronomi, tarihi, inanç turizmi, kültür turizmi, doğa bunların hepsi var. Bunları hep beraber yurtdışında nasıl tanıtacağımızı bulursak bence Antakya Barcelona’dan çokta geri kalmaz. Bu noktada beraber hareket etmek her türlü paydaşımızı bu oluşumun içerisinde bulundurmamız gerekecektir diye düşünüyor ve bizi kullanmanızı istiyorum. Bizim sizlerle beraber çalışmamız gerekiyor. Buraya gelme amacımız sizlerle beraber kontak kurup bölge uzmanlarımızla beraber her iki haftada bir paydaşlarımızla birlikte toplantılar yapmak. Şu anda pandemi dolayısıyla belki de bunu yüz yüze gerçekleştiremeyiz ama Zoom üzerinden de olsa biz Antakya’nın neyini Hatay’ın neyini öne çıkarabiliriz’i beraber çalışmak istiyoruz.” dedi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan toplantıda yaptığı konuşmada, ”Bugün ilimizde çok önemli bir toplantı için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Hatay ili olarak turizm dendiğinde çok heyecanlanıyoruz. Heyecanımızın da sebepleri var. Bu değerleri öne çıkarabilmek bu değerlerle birlikte bu şehre bir katma değer oluşturabilmek anlamında çalışıyoruz. Kendi çapımızda bir takım faaliyetlerimiz, icraatlarımız uygulamalarımız var. Ancak bu yeterli sinerjiyi oluşturabiliyor mu? Oluşturamıyor. Bunu görüyoruz çünkü bugüne kadar ilimize gelen turist sayısı rakamlarla ortada, biz bunu arttırmak için buradaki diğer aktörlerle birlikte birtakım faaliyetlerde bulunuyoruz. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve turizm sektörünün de buraya özel bir ilgi göstermesi gerektiği aşikâr. Çünkü inanç turizmi anlamında ciddi değerlerimiz var. Bunlar iyi tanıtıldığı takdirde iyi bir potansiyel oluşturabileceğini biliyoruz. Gastronomi dendiğinde dünyada önde gelen şehirlerden bir tanesiyiz ve bu konuda da iddialıyız, bu iddiamız da tescillenmiştir. Dolayısıyla bu alanda da yürümemiz gerektiğine inanıyorum. Denizimiz var ama denizimizde yeterli faydayı göremiyoruz, belki altyapı eksikliklerimiz var ama tanıtımda da bir takım sıkıntılarımızın olduğu ortada, dolayısıyla bunların hepsini bir araya getirip değerlendirdiğimizde gözden geçirdiğimizde bir yol haritası çıkartmanız önemli.

Valilik olarak biz dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolunu yaptık. 26 kilometre gidiş 26 kilometre dönüş olmak üzere toplamda 52 kilometre. Samandağ Arsuz ilçeleri arasında deniz kenarında bir bisiklet yolu yaptık. Bir takım sosyal medya platformlarında yer aldı ama bunun ciddi tanıtımının yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Gastronomi ile ilgili iddiamız hale devam ediyor. Öncelikle kendimize bir özeleştiri anlamında baktığımızda bir takım eksikliklerimiz var. Dışarıdan gelen misafirlerimizi ağırlayabilmek için yapılması gerekenler var. Bu konuda Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Lütfü Savaş güzel bir gastronomi evi açtı. Tarihi bir binayı restore ederek orda faaliyette bulunuyorlar. İlaveten biz Valilik olarak şu anda bitmek üzere olan Adalı Konağı olarak bilinen bir mekânı restore ediyoruz ve yandaki bahçe ile birlikte 2000 metrekarenin üzerinde bir alanı Mutfak Sanatları Merkezi olarak dizayn ediyoruz. Yine özel sektörde de bu işi yapan çok güzel de başarılı işler çıkartan arkadaşlarımız da var. Bunlar şehrimize gastronomi anlamında değer katacak, 2020 yılı gastronomi yılı diye biliyordum ama pandemiden dolayı eksik kaldı. Bunu 2021 yılında tamamlamamız lazım, bizim eksiklerimiz den bir tanesinde de yurtdışı uçuşlar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle Arap ülkelerinden, diğer ülkelerden olsun uçak seferleri anlamında Hatay’a giden-gelen yoktur. İnsanlar hasbelkader ve yahut da kendi tercihleri ile sosyal medyadan ya da arkadaş önerisi ile Hatay Antakya’ya geliyorlar. Hep Antakya’dan bahsediyoruz ama aslında bizim diğer ilçelerimizin de gastronomi, turizm, inanç turizmi ile diğer doğal ve tabiat güzellikleri anlamında büyük değerleri var. Samandağ’da Titus Tüneli herkesin görmek istediği bir mekân, biz Samandağ-Arsuz güvenlik yolu ile birlikte 2 tatil beldesini birbirine bağlamış durumdayız. Yine Kalkınma Ajansı ile birlikte projelendirdiğimiz bir kamping alanına başlıyoruz, projesi bitti arkadaşlar tamamladılar. Bu yıl içerisinde kamping alanını başlatmak istiyoruz. Planladık, projelendirdik, finansmanını da temin ettik. Dolayısıyla bunlar aslında birbirini tamamlayan yatırımlar hem deniz turizmi anlamında hem tarih, inanç turizmi anlamında öyle bir güzergâh oluşturarak sağlamak istiyoruz.

Hatay gerçekten neresine dokunsanız ne tarafa dönseniz baksanız her bir tarafında kültürel anlamında inanç anlamında doğal güzellik anlamında, tıbbi aromatik bitkiler anlamında, yaylası denizi, doğası, nehirleri ile çok güzel bir rotasyon ve buradan biz yürürsek çok güzel geri dönüşler alabiliriz. Bundan hem yöre halkı olarak hem devlet olarak ciddi gelirler elde etmeyi düşünüyoruz. Arkadaşların hepsi çok istekli ve bu konuda çok tecrübeliler buradaki işi çok iyi bilen ve yıllardır bu sektörün içerisinde ter akıtmış arkadaşlarımız var. Hepsini söyleyecekleri çok önemli belediye başkanımız bu konuda çok gayretli her türlü desteği veriyor. Üniversitemizde diğer belediyelerimiz de hep birlikte sizlerle oturup güzel bir çalışma ile İnşallah 2021’in yazını çok iyi geçireceğimizi düşünüyorum. Tabii burada da Medeniyetler korosundan da bahsetmek lazım önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ödüllerini alacaklar. Valilik olarak pandemiden önce her hafta Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak konser veriliyordu gelen misafirlerimiz ve yerel halka konsere gelebiliyordu. Restorasyonu 1 ay içerisinde bitecek olan eski Hatay Devletinin meclis binasını çerisin de 450 kişilik bir konser salonu ve kütüphanesi bulunan Kültür Sanat Merkezi olarak düzenliyoruz. Orası da bizim için önemli bunların hepsini bir araya getirdiğimizde alt yapı eksiklerimizi de tamamladığımızda biz iddialı bir İl haline gelebiliriz. Turizm denilince hep Antalya, Muğla konuşuluyor bizde Akdeniz iliyiz bizim de ciddi sahillerimiz var.” dedi.

Toplantıya Vali Doğan’ın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri (DOĞAKA) Onur Yıldız, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdürü Ertan Türkmen, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz ve STK temsilcileri katıldı.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>