13. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve 6 Eylül tarihine kadar sürecek olan 13. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi “Glokal Krizler Çağında Eğitim Araştırmaları: Göç, Çeşitlilik ve Bütünleşme” ana temasıyla uluslararası alanda alanlarında uzman akademisyenlerin katılımıyla başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği, Dünya Eğitim Araştırmaları Birliği, Uluslararası Eğitimciler Birliği ve Uluslararası Nitel Araştırmalar Birliği desteği ile HMKÜ Atatürk Konferans Salonunda Prof. Dr. Mehmet Turan ve Doç. Dr. Hakan Dedeoğlu eş başkanlığında gerçekleştirilen kongreye Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yunus Eryaman, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Cihad Demirli, University of Complutense Madrid Prof. Dr. Gonzalo Jover Olmeda ve Avrupa Komisyonu Jean Monnet Profesörü & Londra Metropolitan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alistair Ross online konuşmacı olarak katıldılar.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen’in de katılımıyla gerçekleşen kongre açılışı; saygı duruşu, istiklal marşı ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Turan’ın açılış konuşması ile başladı.

Ardından söz alan konuşmacı Prof. Dr. Demirli, Eğitimde Çeşitlilik ve Bütünleşme Bağlamında Türkiye Maarif Vakfı Faaliyetleri konulu yaptığı konuşmada, vakfın dünyadaki faaliyetleri ve eğitim metotları hakkında bilgi verdi.

Türkiye Maarif Vakfı, TBMM tarafından çıkarılan özel bir kanunla 2016 yılında kurulduğunu, kar amacı gütmeyen bir eğitim vakıf olduğunu ve insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmeti verdiğini ifade eden Demirli, Türkiye’nin eğitim alanında dünyaya açılan penceresi ve ülkemizin kültür ve medeniyet birikimini dünya kültürleri ile buluşturmayı amaçladığını belirtti.

Türkiye Maarif Vakfı, tüm insanlığı kuşatıcı bir eğitim vizyonuyla hareket ettiğini, kalkınma için küresel ortaklığı gerçekleştirmeye çalışan, evrensel ilköğretimin gerçekleştirilmesine hizmet ettiğine dikkat çeken Demirli şöyle konuştu:

“İnsanlığın ortak birikim ve değerlerini kendi değerleri addeder.  Anadolu’nun kadim irfan geleneğini evrensel insanlık mirasıyla buluşturur. 193 ülkenin çocuklarını, gençlerini, kendi potansiyel öğrencisi, eğitimcilerini de kendi potansiyel eğitimcisi olarak görür. Ülkelerin gelişmesi ve kalkınması için temel unsurun nitelikli insan gücü olduğuna inanır. Çalışmalarını “Türkiye’nin Eğitimde Dünyaya Açılan Penceresi” mottosuyla sürdürmektedir. Türkiye’nin “Eğitimin Uluslararasılaştırılması” stratejisine hizmet eder.  Bu kapsamda şu ana kadar 42 ülkede, 332 okul ve 10 eğitim merkezi, 1 üniversite, 42 öğrenci yurdu ile toplam 37.017 öğrenciye eğitim verirken, 104 ülkeyle resmî temas, 52 ülkede temsilcilik ve 67 ülkede faaliyet gösteriyor. Uluslararası eğitim fuarları düzenleyerek şu ana kadar 6 farklı ülkede farklı zamanlarda Türkiye Eğitim ve Kültür Fuarılar düzenlendi. Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerdeki öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve kültürel bağları güçlendirmek için kurslar ve etüt merkezlerini faaliyete geçirir. Faaliyet gösterilen ülkelerde “Türkiye Çalışmaları” ve benzeri çalışmaları destekler ve Türkiye algısının olumlu yönde gelişmesi için çalışmalar düzenler. Tüm dünyada Türkiye’nin eğitim kurumlarını tanıtır, uluslararası eğitim ajansı işlevini üstlenir.”

Türkiye Maarif Vakfının kalite felsefesi, Vakfın misyon ve vizyonu doğrultusunda, eğitim felsefesinde yer alan dünyaya erdemli insan yetiştirmek için belirlenen standartları kurumun tüm organlarında uygulamak, eğitim yönelimleri çerçevesinde yeni standartlar tanımlamak ve var olan standartları sürekli geliştiren değer odaklı bir kurum kültürü oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Demirli, Vakfı 2020-2023 Stratejik Planı’nda, Kurum kültürü ve kalitesinin geliştirilmesi, Finansal yeterliliğin sağlanması, İnsan kaynağının güçlendirilmesi ve Eğitimde uluslararası bir marka olunması, stratejilerini benimseyerek çalışmalarını sürdürerek, 2023’te Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin en az yarısında faaliyete geçilmesi hedeflendiğini kaydetti.

Pandemi Sürecinde Maarif Okulları’nın faaliyetlerine de değinen Prof. Dr. Demirli şöyle devam etti:

“Pandemi nedeniyle okulların kapatıldığı süreçte 36 ülkede kurmuş olduğumuz Uzaktan Eğitim Sistemiyle toplamda 37.000 öğrenciye; 500 sanal sınıf, 45.036 ders kaydı ve 7.491 indirilen ders kaydı imkanı sunduk. Toplamda ise 1.378.297 dakika ders kayıt süresine ulaştık.

Dünyanın 43 ülkesinde Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen Türk üniversitelerinin tanıtıldığı Üniversite Fuarlarımız, dijital ortama taşındı. Bu sayede çok sayıda öğrenci Üniversite eğitimi için Türkiye’deki eğitim kurumlarını tercih etti.

Afganistan İslam Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında çekilen 2 bin adet video, Milli TV ve Maarif TV kanallarında hafta içi her gün yayınlandı. Afgan-Türk Maarif Okullarımız, Afganistan Üniversite Giriş Sınavı Kankoor’a hazırlanan öğrenciler için salgın sürecinde ülkede ulusal yayın yapan Arzu TV iş birliğinde her gün 2 saat ders yayını yaptı. Aynı kanalda aynı zamanda 60 gün boyunca 15 dakikalık Türkçe dersleri yayınlandı. Resmi YouTube kanalımızdan ise 1500’ün üzerinde ders videosu yayınlanarak tüm Afgan öğrencilerin istifadesine sunuldu.

Uzaktan Eğitim ve Yaz kursları denetimi kapsamında okullarımızı ziyaret eden Ekvator Ginesi Eğitim Bakanlığı yetkilileri, teknik donanımımız ve fiziki şartlarımızın yeterliliği konusunda okulumuzu Malabo’da örnek eğitim kurumu olarak gösterdi.

Kosova ve Gürcistan Maarif Okulları öğrencilerimiz, kendi çizimleriyle ülkelerinde ilk ve tek olan online resim sergileri oluşturdular.

Çad Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ülkede Uzaktan Eğitime ilk başlayan eğitim kurumu olan Çad Maarif Okullarımıza, Uzaktan Eğitim sürecinin birlikte yürütülmesi teklifinde bulundular ve alt yapımızla Çad’daki tüm devlet okullarına destek olduk. Uzaktan Eğitim çalışmalarıyla ülkede fark yaratan Çad Maarif Okullarımız, dijital alt yapısı ülkede en gelişmiş okul olduğu için “Çad Lise Bitirme Sınavı” sınav okuma merkezi olarak seçildi.

Covid-19 salgını nedeniyle Gine’de eğitime ara verilmesi üzerine faaliyetlerine Uzaktan Eğitimle devam eden Maarif Okullarımız, Gine Eğitim Bakanlığı tarafından ülkede örnek okul olarak seçildi.

Vakfımıza ait New York Tirana Üniversitesi, tüm dünyadan öğrencilerin buluştuğu “Dijital Yetenek Programı” düzenledi.”

Kongre, diğer davetli konuşmacıların video konferans aracılığıyla online olarak gerçekleştireceği konuşmalarla 6 Eylül tarihine kadar devam edecek.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>