MİDE BOTOKSU NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Palmiye Hastanesi Dahiliye ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz, mide botoksu nedir, kimlere ve nasıl uygulanır sorularını cevapladı.

Mide botoksunun, fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için alternatif bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Obezite, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sağlık sorunudur. Obezite ile mücadele programının başında, diyet ve egzersiz vardır. Bu yöntemleri denediği halde kilo veremeyen bireylere ilaç veya girişimsel yöntemler (obezite cerrahisi, mide balonu gibi) uygulanmaktadır. Son yıllarda gündeme gelen Mideye Botilinum toksini (Botoks) uygulanması, endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmesi esasına dayanan bir kilo verdirme yöntemidir. Bu uygulama ile mide boşalmasını sağlayan kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve böylece hastalar daha geç acıkmakta, daha az porsiyonlarla doymakta, daha erken tokluk hissetmektedirler. Mideye botoks işleminin özellikle deneyimli/Board-sertifikalı gastroenterologlar tarafından yapılması gerektiği vurgulanmaktadır” açıklamasında bulundu.

‘MİDEYE BOTOKS UYGULAMA CERRAHİ BİR İŞLEM DEĞİLDİR’
Botoksun; kozmetik anlamda ciltte kırışık azaltmada, anal çatlaklarda, şaşılıkta, yemek borusu spastik hastalıklarında, diyabetik gastroparezide ve ortopedik sorunlarda yaygın kullanıldığını belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Mideye botoks uygulaması için, vücut kitle indeksi (BMI) 27.5 ve üzerinde olanlar uygun hasta guruplarıdır. Hastaların toplam ağırlığının yüzde 10-15 kadarını 3-6 aylık süre içinde kaybetmesi beklenir. Verilen kilo miktarı yaş, metabolizma hızı ve yapılan egzersiz sıklığına göre farklılık gösterebilir. Aşırı obezlerde (BMI 35-40’ın üzerinde olanlar) işlemin etkinliği düşüktür. Mide botoks işlemi, sadece midenin düz kaslarına etki etmektedir, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketine bir etkisi yoktur. Dolayısıyla kabızlık yapıcı bir etkisi yoktur. Mide botoks işleminden sonra sistemik yayılım gösterilmemiştir. İşlem sonrası hazır-gıda gibi hızlı tüketilen yiyecekler, asitli içecekler tüketilmemelidir. Tehlikeli bir yan etkisi bilinmemektedir. İşlemden sonra bulantı, şişkinlik olabilir ve geçicidir. Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 4-6 ay içinde vücuttan tamamen kaybolduğu bilindiğinden dolayı kalıcı bir hasar oluşturma ihtimalinin olmadığı raporlanmıştır. Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilmekle birlikte; aktif mide ülseri, mide ameliyatı geçmişi, gebelik, emzirme, nörolojik kas hastalıkları, siroz, botoks alerjisi, ileri evre reflü tanımlanmış hastalara önerilmemektedir” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>