1.SONDA KİME UYGULANIR?
Üretral katater yani halk arasında bilinen adıyla sonda evrensel olarak iki sebeple uygulanır;
*İdrar yapamayan bir hastanın mesanesini boşaltmak,
*Mesaneye dışardan ilaç vermek ya da mesaneyi yıkamak için.
⚠️ “İdrar kaçırdığı için,idrar miktarının takibi için ve yatağından kalkmasın gibi sebeplerle sonda takılmaz!”
2.SONDA NE ZAMAN ALINIR?
Eğer idrar yapamama amacıyla takıldıysa önce idrar yapamama sebebi belirlenir.Eğer provakatif dediğimiz sebeplerle(soğukta kalma,alkol ,soğuk algınlığı ilaçların kullanımı vs.) idrar yapamama gerçekleştiyse sebep tamamen ortadan kalktıktan birkaç saat sonra sonda alınabilir.Ancak prostata bağlı yapamama gerçekleştiyse sonda hemen alınmaz.Prostat ilacı, antiinflamatuar başlanır ve sonda 3 – 5 gün sonra alınır. Mesaneye dışarıdan yıkama ya da ilaç verilme amacıyla takıldıysa işlem sonunda alınabilir.
3.SÜREKLİ SONDALI VE TEDAVİ YAPILAMAYAN HASTALARDA SONDA BAKIMI
Sondanın geçici olduğğu hastalarda değişim süresi sonda lateks ise 2 hafta, silikon ise 4 haftadır.Ancak, sürekli sonda kullananlarda süre limiti yoktur.Sonda çalıştığı sürece kalabilir, ama çalışsa bile sonda ucunun mesaneye yapışma riskine karşılık 3 ayı geçirmeden değiştirmelidir.
4.KÖTÜ KOKU VEYA BULANIK RENK İÇİN ANTİBİYOTİK VERİLMEZ
Sürekli sondali hastaların idrar rengi veya kokusu infeksiyonu gösteriyor olsa da bunlar antibiyotik başlanması için yeterli sebepler değildir.Hastanın ağrı, yanma veya ateş gibi şikayetleri yoksa koku ve renk için herhangi bir şey yapılmaz.
Sondalar ile ilgili yanlış bilinen doğrular
Kategori: Sağlık
Etiketler: