Rengi ve yapısıyla sağlam tırnaklar sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Hem konforlu el ve ayak kullanımı hem de görsel açıdan ruh ve beden sağlığımız için gereklidir.
Tırnaklar parlak, saydam, alttaki dokuyla uyumlu uzanan, orta sertlikte olmalıdır. Sağlıklı tırnaklar için bazı vitaminler, mineraller, hormonlar kanda uygun seviyede olmalı. Tırnak kökünü besleyen damarlar sağlıklı olmalı ve kan akışını olumsuz etkileyecek engeller bulunmamalıdır.
Tırnaklar etrafını saran deri hastalıklarından etkilendiği gibi, damar, sinir ve bağ dokusu yapılarının bozulmasından, kan yoluyla veya direk ulaşan enfeksiyonlardan ve diğer iç organ hastalıklarından da etkilenir.
Kansızlık, vitamin eksiklikleri, guatr gibi hormonal bozukluklar, kalp hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları ve kanserleri, şeker hastalığı, akciğer hastalıkları ve kanserleri, böbrek hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sigara kullanımı, zehirlenme, kemoterapi veya diğer bazı ilaçlar tırnak yapısını ve rengini bozabilir.
Örneğin;
Kansızlık tırnaklarda kolay kırılmaya veya kaşık tırnak denilen çukur görünümlü tırnağa yol açar.
Tırnakta koyu çizgilenmeler, tırnağın bombeleşmesi kalp hastalığının bulgusudur.
Arsenik zehirlenmesi ve kemoterapi tırnakta beyaz enine çizgilenmeler yapabilir.
Sindirim sistemi kanserleri tırnak kalınlaşmasına, karaciğer sirozu bembeyaz opak tırnak görünümüne yol açar.
Sapsarı bir tırnak akciğer hastalığı, yine tırnak bombeleşmesi akciğer kanseri habercisi olabilir.
Bir anormal tırnak bulgusu birden çok hastalığa işaret edebilirken, kimi zaman önemli bir iç hastalığın tek anahtar bulgusu olabilir. Bu sebeple tırnak muayenesi genel sağlık taraması için son derece önemlidir. Tırnaklar normal yapı, şekil ve renginin dışındaysa muhakkak bir hekime başvurulmalıdır.
TIRNAK SAĞLIĞIN AYNASIDIR
Kategori: Sağlık
Etiketler: