“TARIM YETERİNCE DESTEKLENİYOR MU?” PANELİ EXPO’DA GERÇEKLEŞTİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

BAŞKAN SAVAŞ: ÇİFTÇİLERİMİZ GELECEKLE İLGİLİ KAYGILI
Hatay’da bu yıl beşincisi düzenlenen Hatay Tarım Fuarı özel etkinlikleri kapsamında bir panel gerçekleştirildi.
Yazar Ali Ekber Yıldırım’ın konuşmacı olarak katılacağı panelde “Tarım yeterince destekleniyor mu?” konusu masaya yatırıldı.
Gerçekleştirilen panele Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.
“TÜRKİYE’DE ZEYTİN TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRIYOR”
Zeytin üretiminde bu sene önemli verim alındığı açıklamasını yapan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye’de zeytin tüm zamanların rekoru kırıyor. Tam tersine Avrupa’da da yüzde 40 oranında üretimde düşüş var. Bu Türkiye için büyük fırsat ama yine zeytinde 15 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş olan destekleme primi yine arttırılmadı” dedi.
“ ÜRETİMİMİZİ DEVAM ETTİRMEMİZ VE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMAMIZ LAZIM”
Yıldırım konuşmasının devamında “Üretimimizi devam ettirmemiz ve dışa bağımlılığımızı azaltmamız lazım. Kendi kendine yeterlilik politikasıyla Türkiye aslında hem kendi ihtiyacını karşılayabilir hem de ciddi bir ihracat potansiyeli var bunu sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925’de ilk kez tohum ıslah merkezi ve kuru tarım deneme istasyonunu kurarak Türkiye’nin uluslararası tarımda Türk Mucizesi diye anılan bir başarı elde ettiğini söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin şu an Atatürk’ü referans alarak yeniden kuru tarıma yöneldiğini; iklim krizleri ve su sorunuyla daha fazla bu konuya değer verilmesi gerektiğini dile getirdi.
“ÇİFTÇİLERİMİZ GELECEKLE İLGİLİ KAYGILI VE GÜNÜNÜ DE DEĞERLENDİREMEZ POZİSYONDA OLDU”
Çiftçilerin ekonomik anlamda oldukça zor durumda olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “Baktığımız zaman biz yıllardır çiftçinin derdiyle konuşuyoruz. Fakat bu konuda atılan bir adım yok. Yirmi yıllık bir hükümet ve yıllardır hükümet içinde değişen bakanlar var. Bakanlar değiştikçe fikirler, mevzuat ve uygulamalar da değişmekte. Durum böyle olunca da çiftçilerimiz perişan. Gelecekle ilgili kaygılı ve gününü de değerlendiremez pozisyonda oldu” açıklamasında bulundu.

“UFAK BİR KIVILCIM BİR İNSANLARI ÜZMEYE VE GELECEKLE İLGİLİ TEDİRGİN ETMEYE YETİYOR”
Savaş konuşmasının devamında şu sözleri söyledi: “Dünyada küresel bir ısınma var. Yağış rejimi değişiyor ve Avrupa’yı ve Türkiye’yi telaş sardı. Savaşın arasına girerek mutabakat sağlayalım en azından gıda ihracatı yapılabilir hale gelsin. Ufak bir kıvılcım bile insanları üzmeye ve gelecekle ilgili tedirgin etmeye yetiyor. Küçüklüğümüzden beri Türkiye kendi kendine yeten ülkedir diye öğretildi bize. Hocalarımız da Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu söylerdi.”
“ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK OLDUKÇA YETERSİZ”
Sözlerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresinde söylediği “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözleri ile devam eden Savaş, “Türkiye’de yüzde 15-16 civarında tarımla uğraşan insanımız var. Ama desteğe baktığınızda binde üç civarında. Verilen destek oldukça yetersiz. Bizim çiftçimiz yılda 3 milyar liralık mazot harcıyor. Çiftçinin sadece kullandığı mazottan hükümetin kazandığı para ona verdiğinden daha fazla. Hükümet çiftçinin mazottan kazandığı parayı çiftçiye vermiyor. Biz öngörülebilir, disiplinli, kararlı bir şekilde dizayn edersek ve çiftçimizi eğiterek destek verirsek tarımda çok iyi yerlere geliriz” diye konuştu.
TOKDEMİR: ÇİFTÇİMİZ CİDDİ ANLAMDA PERİŞAN
Çiftçilerin yaşadığı sorunları mecliste de gündeme getirdiklerini ifade eden CHP Milletvekili İsmet Tokdemir, “Bizler yılmadan mücadele ederek hakkımızı arayacağız. Ülkemizde ve özellikle ilimizde çiftçilerimiz hak ettiği desteği göremiyor. Çiftçimiz ciddi anlamda perişan. Karşımızda da muhatap bulamıyoruz. Her zaman ovada ve tarlada çiftçimizle el ele kol kola bütün sorunları hem yerinde mecliste dile getiriyoruz” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>