Şimdiye kadar gayet sakin bir bebeğim vardı. Son zamanlarda çok öfkeli, sık sık ağlayan, kendine ve çevresine zarar veren bir çocuk haline geldi diyorsanız, 1 yaş sendromuna hoşgeldiniz.
Bebeğiniz sadece bedenen değil, duygu ve davranışları açısından da gelişim süreci içerisindedir. Öfke nöbetleri de bebek gelişiminin doğal ve geçici bir sürecidir. Bu süreç çocuğun bağlanma ve bağımsızlaşma arasında yaşadığı duygu değişimleri olarak özetlenebilir.
Bu dönemde bebeklerin yürümeye başlaması, etrafı keşfetmesi onun bağımsızlık duygusunu kazanmasına neden olur. Hayal ettikleri şeyi henüz yapamamaları, ebeveynlerin onların isteklerine karşı duruşları onları öfkelendirir. Üstelik henüz konuşma çabası gösterdiklerinden ve bu adımı tamamlamadıkları için, duygularını anlatamamak onları ağlamaya ve hırçınlığa itebilir.
1 yaş sendromunda bebekler; kendileri gitmek, kendileri almak ve kendileri ile kalmak isterler. Bebeklerdeki bu beklentiler, ebeveynlerce tehlikeli görülerek engellendiğinde 1 yaş öfke krizi kendini gösterebilir. İsteklerinin ağladığı zaman gerçekleştiğini gören bebekler, bu öfke halini alışkanlığa dönüştürebilir.
Peki bu süreçte neler yapabiliriz?
🔹Öncelikle bebeğimizin öfkelendiği şeyleri tespit edin.
🔹Öfkeli tavırlar sergilediği zaman bunun geçici bir süreç olduğunu düşünerek sakinliğinizi koruyun.
🔹Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuzun her istediği şeyi yapmayın ya da her istediğini vermeyin çünkü bu durum onun bu davranışını pekiştirebilir.
🔹Günlük rutinlerin dışına çıkmak bebeği rahatsız edebilir. O nedenle günlük rutinlerinize sadık kalın.
🔹Günlük 1-2 saat dışarı aktivitesi yapıp koşup, zıplayıp oyun oynaması ve enerjisini boşaltması için ona olanak sağlayın.
🔹Ebeveynler onunla yeterince zaman geçirmiyorsa çocuk ilgi çekmek için agresif tavırlar sergileyebilir bu nedenle günün belirli zamanlarında onunla özel olarak vakit geçirmeyi unutmayın.
Gamze Uygun Ekenel
Uzm.Klinik Psikolog
Detaylı Bilgi ve Ran
Kategori: Sağlık
Etiketler: