LÜTFÜ SAVAŞ: EXPO BENİM ŞAHSİ PROJEM DEĞİL HATAY’IN VE TÜRKİYE’NİN PROJESİDİR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

SAVAŞ: HATAY’DAKI İKTİDAR TEMSİLCİLERİ SORUNLARI ÇÖZMEK YERİNE ‘BÜYÜKŞEHİRİ, HİZMETLERİ NASIL DURDURURUZ’ DİYE DÜŞÜNÜYORLAR
SAVAŞ: “BİZE ZULÜM YAPMAK İSTERKEN HATAY HALKINA ZULÜM YAPIYORLAR”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir televizyon programının canlı yayın konuğu olarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.
“HATAY HALKI İÇİN KALICI ESERLER YAPTIK”
EXPO 2021 Hatay organizasyonuna ilgiden dolayı memnun olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Yıllardır beklediğimiz ve meşakkatli çalıştığımız EXPO’muzu bitirdik. Türkiye’de belki de ilk defa böyle bir seronomi yapıldı. Alanlarımıza gelen misafirlerimiz EXPO’yu beğeniyor. Antakya ve skenderun alanımızı 262 bin 500 kişi gezmiş. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hatay halkı için kalıcı eserler yaptık” dedi.
EXPO organizasyonu ile kültürden sanata, gastronomiden yeşil alanlara kadar herkesin faydalanacağı oldukça güzel ve sosyal ortamlar kazandıklarının da altını çizen Savaş, bundan sonraki süreçte de alanların Hatay’a hizmet vereceğini açıkladı.
SAVAŞ: EXPO BENİM ŞAHSİ PROJEM DEĞİL. TÜM HATAY’IN VE TÜRKİYE’NİN PROJESİ”
EXPO açılısına gelen herkese teşekkür eden Başkan Savaş şunları söyledi;
“EXPO benim şahsi projem değil. Hatay’ın ve Türkiye’nin projesi. Her türlü zorluğa rağmen bu projenin hayata geçirilmesinin onurunu yaşıyoruz. Şu andaki teveccühten oldukça memnunuz. İnsanlarımız bu iki alanı sahiplendi. Vatandaşlarımız bundan sonraki süreçte bu alanları geleceğe taşıma konusunda bize destek vereceklerdir.
Siyasetçilerin insanların mutluluğunu arttırmak ve herkesi gelecek adına umutlandırması lazım. EXPO alanlarına koyduğumuz para helal olsun. Biz insanlarımızı mutlu, huzurlu ve gelecek adına umutlu görmek için bu projeyi yaptık. Para kazanmak için yapmadık. Oradaki bütün para Hatay halkının kendi parasıdır. Hiç kimsenin katkısı yoktur.
Bu işi yaparken yalnızdık ve yapılmasın diye uğraşanlara, ‘batsın Expo” diyenlere karşı mücadele ettik. Ekonomik sıkıntılarla da mücadele ettik. Azmedince, koşturunca ve sahiplenince her şeye rağmen başarabiliyorsunuz. Ben tek başıma başarmadım, ekibimizle birlikte başardım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz Hatay’daki insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmek zorundayız. EXPO’yu açtıktan sonra çarşımız ve esanafımız olumlu yönde etkilendi” .
“BÜYÜKŞEHİR’E AİT OLMAYAN YOLLARIN GÜNAHI BENİM DEĞİL”
Şehirin yolları ile ilgili açıklama yapan Lütfü Savaş, “Hatay’daki yolların çoğu bizim sorumluluğumuzda değil. Büyükşehirimize ait olmayan yolların günahı bana değil, ilçe belediyelerimize aittir. Ben Hatay halkının parasını sokağa atamamam. Ama şu var ki Hatay’da müthiş altyapı yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Altyapısı olmayan bir şehirde üstyapıyı ne zaman yaparsanız yapın iki dakika sonra onu yıkmak zorunda kalabilirsiniz. Örneğin İskederun’da 26 metrenin altında olan yollar İskenderun Belediyesinin, Kırıkhan’da 25 metre altındaki yollar Kırıkhan Belediyesinin, Antakya’da da 14 metrenin altındaki yollar Antakya Belediyesine aittir. Bütün bu işleri biz yapacaksak ilçe belediye başkanlarını insanlarımız neden seçti?” diyerek ilçe belediyelerinin sorumluluğundaki yolları yapması gerektiğini söyledi.
“BİZE ZULÜM YAPMAK İSTERKEN HATAY HALKINA ZULÜM YAPIYORLAR”
Katı atık tesisi ile ilgili de açıklama yapan Savaş, “Katı atık tesisimiz Antakya’da. Burayı genişletmek istedik. Sayın Cumhurbaşkanımız da 2019 yılında 127 dönümlük alanı yaban hayatı koruma alanından çıkardı. Biz 4 yılı aşkındır ÇED ile ilgilendik. 2020’nin başlarında Çevre Bakanlığından bize ret cevabı geldi. Biz mahkemeye verdik ve mahkeme bizi haklı buldu. Bakanlıktan yaklaşık bir yıldır cevap bekliyoruz” dedi.
Savaş konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu sorun sadece benim değil ilçe belediyelerinin, Çevre Bakanlığının ve hükümetin sorunu. Mahkemeden Hatay halkının hakkını kazanmamamıza rağmen Çevre Bakanlığı mahkeminn vermiş olduğu kararı uygulamamaktadır. Çöp sahasını yapamayalım diye uğraşanlar var. Biz bu çöp sahaından elektrik de elde ediyoruz ve çevrenin kirlenmesini de önlüyoruz. Maalesef sorunu çözmemek için bize zulum yaparken Hatay halkına zulum yapıyorlar”
“MEMLEKETİN FİTNE VE FESATTAN UZAK YÖNETİLMESİ LAZIM”
Defne bölgesindeki arıtma tesisi hakkında da açıklama yapan Savaş, “Kokudan rahatsız olunduğu için Turunçlu’daki tesisi kaldırmamız konusunda çalışma yaptık. 2019 yılında kaldırmak için DSİ’den izin istedik, DSİ izin vermedi. 2021 yılında yine başvurduk ve yine izin çıkmadı. Bazı siyasetçiler de bu işin içerisinde ve izin çıkmasın diye uğraştılar. Maşuklu’da yapmış olduğumuz ve yüzde 99,9 oranında suyu temizleyen sistemi yapalım dedik. Bütün muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları ve halkın ileri gelenleri ile toplantı yaptık. Ya bunu bu sistemle yapacağız ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar olmasını bekleyecek ve DSİ’den izin alacağız dedim. Dün belediye meclisinde bunu onaylattık. Oy birliği ile çıktı. İktidar partisinden üç kişi evet dedi. İktidar partisinin diğer üyeleri ve belediye başkanları halen bekletme tarafındaydı.Şimdi biz bunu geçen ay başlatmış olsaydık biz bir yaz daha insanlara koku hissettirecektik. Önümüzdeki yaz tertemiz bir coğrafya olacaktı. Hangi amaçla yaptıklarını herkes biliyor, benim açıklamama gerek yok. Ama memleket fitne ve fesattan uzak yönetilmesi lazım” dedi.
“ÜRETEMİYORSAN BIRAKACAKSIN BU İŞİ”
İktidar partisi temsilcilerinin de kendi aralarında sıkıntılar yaşadığını sözlerine ekleyen Savaş, “ Meclis üyelerinin çoğunluğu iktidar partisinin. Kendi partisinde de bu tutumdan rahatsız olan çok arkadaşımız var. Dün onlarında desteğiyle bu geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepimiz seçilirken Hatay’a hizmet için seçildik. Hatay’daki işleri sekteye uğratmak için keyfimizce rahatlamak için değil.Orası keyif çatma yeri ve intikam alma yeri değil. Siyasetçi çözüm üretmek için orada. Üretemiyorsan bırakacaksın bu işi” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR PARTİSİNİN İL BAŞKANLIĞI, ÇALIŞMAMIZI SEKTEYE UGRATACAK, İNTİKAM ALACAK YER DEĞİLDİR
Savaş sözlerinin devamında şunları söyledi: “Büyükşehir yapmadı, yaptırmadı demek için sen bulunan ucuz krediyi reddediyorsun, Hassa’da insanlar içme suyundan mahrum olsun diye uğraşıyorsun, Defne-Antakya halkı da kokudan, bulaşıcı hastalıkların riski ile karşı karşıya kalsın diye uğraşıyorsun. Böyle il başkanlığı olmaz. Hırs, intikam, şahsi düşünce peşinde koşuyorsan bu işi bırakacaksın. Sadece Hatay halkına zarar vermiyor kendi partisine de zarar veriyor. Kendi arkadaşlarını demorolize ediyor” dedi.
“BİZ O GELMEDEN HATAY’I İKTİDARIYLA MUHALEFETİYLE HEP BİRLİKTE YÖNETİYORDUK”
Daha önceki il başkanı ile ilgili bu tarz sorunları yaşamadıklarını da ifade eden Savaş, “Biz o gelmeden Hatay’ı iktidarıyla, muhalefetiyle hep birlikte yönetiyorduk. Aramızda hiçbir sıkıntı olmuyordu. Daha önceki iktidar partisi il başkanı ile fikirlerimiz uyuşmasa da bazı konularda farklı düşünsek de hizmeti engelleyici bir şey yapmıyordu. Bu kişi geldi il başkanlığı yapmış, üç dönem milletvekilliği yapmış kardeşim sen hiçbir şey öğrenmedin mi? Sana kim öğretti bu siyaset tarzını? İki ilçemizi karanlığa mahkum ediyorsun. Altnözü’nde de arıtma tesisi yapacağız. Daha önce kendi vermiş yeri. Şu anda yapılmasın diye uğraşıyor. Hibe bulmuşuz. Altınözü Belediye Başkanı sahneye çıkıp konuşmayı biliyor. Sen bunu verirken plan yaparken arsayı verirken üç veya beş yıl sonra düşünemedin mi ne olur diye ?” dedi.
İktidar partisi temsilcilerinin bazı talepleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Savaş, “Hükümet olarak kooperatiflerden ÖTV ve KDV almayalım demiyorlar. Sorunu çözecek olan 20 yıllık hükümettir. Büyükşehir belediye başkanı değildir. Hayat pahalılığını nasıl düşürürüzü düşünmek yerine büyükşehiri ve hizmetleri durdururuz da seçimleri biz kazanırız diye düşünüyorlar” diyerek konunun çözümünde doğru adresin hükümet olduğunu ifade etti.
SAVAŞ’TAN ÜRETİCİYE YEM DESTEĞİ MÜJDESİ
Hatay’da gerçekleştridkleri kırsal kalkınma projesi ile çiftçilere destek verdiklerini ifade eden Savaş, “Girdi masrafları artınca üretici tarımdan kaçıyor ve şehre göç ediyor. 4 yıldır kırsal kalkınma projesi yapıyoruz. 10 bin 200 aileye destek verdik. Amacımız 20 bin aileye ulaşmak. Sözleşmeli tarım yapıyoruz. Gübre üretiyoruz ve çiftçilerimize çok düşük maliyetle satıyoruz. Bizim gübremizin olduğu yerleri işaretlesinler ve verime baksınlar. Bizim amacımız çiftçiyi daha ekonomik gübre ile buluşturmak, bozulan ve bozulmakta olan toprakları yumuşak hale getirmek ve verimi arttırmak. Gübreden sonra yem desteğine geçeceğiz. Çiftçiyi ayakta tutacak pozisyonda tutmamız lazım. Çiftçinin yanında olmak zorundayız” dedi.

“25 BİNİN ÜZERİNDE NÜFUSU OLAN TÜM İLÇELERİN BARINAK YAPMA ZORUNLULUĞU VAR”
Hayvan barınağı hakkında çıkan eleştirileri de yanıtlayan Savaş, “En tehlikeli ırklar olan hayvanlarımıza Yayladağı’ndaki tesisimizde yer yaptık. Hepsinin ayrı kulübesi var. Eski kayıtlar veya başka yere ait olan kayıtları politik amaçla kullanıyorlar. Sayın Valimiz bizim daire başkanımız ile toplantı yaptı. Kontrol ettikten sonra da Valimiz bana teşekkür etti. 25 binin üzerinde nüfusu olan tüm ilçelerin barınak yapma zorunluluğu var. Bizim dışımızda sadece bir ilçemizde barınak var” dedi.
“20 YILDIR İKTİDARSINIZ BU MEMLEKET İÇİN NE YAPTINIZ VE SERBEST BÖLGE İÇİN NEDEN ÇALIŞMIYORSUNUZ?”
İskenderun’un serbest bölge olması hakkında da düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Yaz aylarında akademisyenler, iş dünyası ve STK’lar ile birlikte İskenderun Serbest Bölge Revizyon Çalıştayı yapacağız. Bu konuda Sayın Valimizi de bilgilendirdik. İlgili kurum ve kuruluşlarla görüşülüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduktan sonra serbest bölge kurulsun diye talimat vermiş. Burası serbest bölge olduğu zaman daha ucuz hammadde, daha hızlı ihracat ve daha fazla istihdam olur. 1956’da İskenderun Serbest Bölge ilan edilmiş ama fiiliyete geçmemiş. 20 yıldır iktidarsınız bu memleket için ne yaptınız ve serbest bölge için neden çalışmıyorsunuz?” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>