TRT RADYOLARI BAŞKAN SAVAŞ’I KONUK ETTİ

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

HBB BAŞKANI SAVAŞ TRT RADYOLARINA KONUK OLDU
LÜTFÜ SAVAŞ TRT RADYOLARINDA HATAY’I KONUŞTU
BAŞKAN SAVAŞ HATAY GÜNDEMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, konuk olduğu TRT Radyo1 kanalında Hatay gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ EXPO HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER PAYLAŞTI
Hatay’ın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak EXPO HATAY organizasyonu hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “EXPO için Antakya-Defne ve İskenderun-Arsuz olmak üzere iki bölgede yürüttüğümüz çalışmalarımız devam ediyor. Antakya-Defne bölgesindeki çalışmalar yüzde 83, diğer bölgedeki çalışmalar ise yüzde 94 civarında tamamlandı. Mayıs itibariyle inşa çalışmalarını bitirerek bahçe düzenlemelerine başlayacağız. Bununla birlikte yeşil alan çalışmalarımızın da yüzde 50’sini bitirmiş durumdayız” dedi.
EXPO MEDENİYETLER BAHÇESİ TEMASIYLA HATAY’DA YAPILACAK
Expo’yu “Medeniyetler Bahçesi” teması ile gerçekleştireceklerini belirten Başkan Savaş, “EXPO alanımızda 13 medeniyeti temsil eden bin 650 metrekare çapında mozaik yapıyoruz. Bunun için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurduk. Dünyadaki UNESCO tarafından tescillenmiş mutfakların bir kısmını burada ağırlayacağız. Ülkemizdeki belli başlı büyük şehirleri; Avrupa ve Afrika’dan ülkeleri davet ettik. 6 ay boyunca Hatay’da çok önemli organizasyonlar olacak” ifadelerini kullandı.
“AMACIMIZ HATAY’IN TİCARETİNİ, TURİZMİNİ VE TANINIRLIĞINI ARTTIRMAK”
Hatay’ın birçok kültürel birikime sahip bir şehir olduğunu vurgulayan Lütfü Savaş, “Medeniyet birikimi, aromatik bitki çeşitliliği ve çiçek florasının olduğu bir şehiriz. Birçok ürünü aynı anda üretebileceğiniz ve her yıl iki veya üç kez hasat alabileceğiniz bir coğrafyadayız. 850 civarında tıbbı aromatik bitkimiz var. Fidancılık konusunda da Türkiye’de çok fidan üreten ama bunu ekonomiye çok dönüştüremeyen bir iliz. Ayrıca Hatay üç semavi dinin Anadolu’ya ilk girdiği nokta. Medeniyetlerin yüzyıllarca yaşadığı ve ticaret merkezi olan bir şehiriz. 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidimiz var. EXPO’ya gelen misafirlerimiz ile birikimlerimizi paylaşacağız. Amacımız Hatay’ın ticaretini, turizmini ve tanınırlığını arttırmak” dedi.
“EXPO HATAY’A YAKIŞAN BİR ORGANİZASYON OLACAK”
Hatay’ın UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görüldüğünü ifade eden Savaş, “ Gastronomi başlığı, 2010 yılından beri çalıştığımız bir konuydu. UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılarak ‘Gastronomi Şehri’ unvanını aldık. Hatay şu anda dünyadaki 37 Gastronomi Şehri’nden bir tanesi. Biz EXPO alanlarımızda gastronomik zenginliğimizi gözler önüne sereceğiz. Dünya mutfaklarını buraya getirecek ve ayrıca ülkemizdeki mutfakları da burada görme şansı yakalayacağız. EXPO’yu ziyaret edenler botaniği ve bahçeleri görecekler, eğlenecekler. Hatay’ın lezzetlerini tadabilecekler. EXPO Hatay’a yakışan önemli bir organizasyon olacak” dedi.
“HADO ÜLKEMİZE VE HATAY’A ÇOK BÜYÜK KAZANÇ SAĞLAYACAK”
HADO (Hatay Deniz Otobüsü) hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Hatay’ın yedi ilçesinin denize kıyısı var. Deniz yoluyla Orta Doğu’ya açılan bir kapımız olsun istiyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Afrika’ya kadar gidebilecek gemi seyahatlerimizin olmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin serhat şehri olarak Akdeniz’deki enerji ve gıda mücadelesinde biz de varız demek istiyoruz. Ticaret ve turizme katkı sağlamasını istiyoruz. Gümrük sahamızı yaptık ve inşaatımız bitti. Arkadaşlarımız bakanlıklarla ilgili yazışmaları yapıyorlar. Onlar da bittiği zaman Beyrut, belki Hayfa Limanı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne seferler düzenlemeye başlayacağız. HADO, ülkemize ve Hatay’a çok büyük bir kazanç sağlayacak” ifadelerini kullandı.
SAVAŞ HBB’NİN KIRSAL KALKINMA PLANINI AÇIKLADI
Lütfü Savaş HBB’nin kırsal kalkınma projelerinin detaylarını da açıkladı.
Savaş, “Kırsal kalkınma planımız içinde çiftçilerimiz ve kooperatiflerimiz ile şirket kurarak kırsaldaki insanımızın kazancını arttırmak istiyoruz. Vatandaşlarımızı kendi toprağında, köyünde tutup orada nasıl üretebilir onu düşünüyoruz. Çünkü kırsaldan kente göç olduğu zaman işsizlik artıyor. Bu sebeple kırsal kalkınma planı yaptık. İnşallah bu çalışmamız diğer belediyelere de örnek olacak. Kırsaldaki insanlarımızı rahatlatacak bu projeyi burada başardıktan sonra tüm Türkiye’de de görmek isteriz” ifadelerini kullandı.
HATAY HALKI SIKINTILARIN ÜSTESİNDEN GELECEK
Lütfü Savaş TRT’deki programın sonuna doğru Suriye’de yaşananların Hatay’ı olumsuz etkilediğini ifade etti.
Hatay halkının sıkıntıların üstesinden gelebileceğini yineleyen Savaş, “Yaklaşık 9 yıldır Suriye’de yaşananların yansıması sonucu gelgitler yaşadık. Bundan sonraki süreçte şehrimizin jeopolitik öneminin artacağını ve enerjinin kavşak noktası olacağını düşünüyorum. Ayrıca dijital dünyada, güvenilir gıda üretiminde ve pazarlanmasında önemli bir yere geleceğimizi düşünüyorum. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yeter ki Suriye’deki kardeş kanı bir an önce bitsin. Hatay, kaybettiklerini çok hızlı bir şekilde yeniden kazanacak ve pozitif bir noktaya gelecek” dedi.
“HATAY’DA ÇEKİCİLİĞİ VE İLGİYİ ARTTIRACAK ADIMLAR ATIYORUZ”
Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin kentteki çalışmalarını ve Hatay’ın son dinamiklerini de dinleyicilerle paylaştı.
Hatay halkının yönünün Ankara’ya dönük olduğunu söyleyen Savaş, “Hataylılar, Türk bayrağı altında onurlu bir hayat yaşamayı tercih eder. Biz Suriye’den gelen kardeşlerimizin burada rahat etmesini istiyoruz. İnşallah Suriye’deki savaş bir an önce biter ve Suriyeliler kendi memleketlerinde huzurlu yaşama imkânı bulur. Orta Doğu’daki savaştan dolayı ekonomimiz daralınca biz de farklı arayışlar içine girdik. Halkımızın refah seviyesini yükseltecek EXPO, HADO, gastronomi şehri olmamız, altyapı ve üstyapıdaki yenilikler için çalışıyoruz. Hatay’da çekiciliği ve ilgiyi arttıracak adımlar atıyoruz. Dünya çok hızlı değişiyor ve dijital çağda yaşıyoruz. İnsanlarımızın ekonomisine katkı sağlayacak mikro seviyede plan ve program yapmak için çalışıyoruz” şeklinde değerlendirmelerinde bulundu.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>